In gesprek met
12 maanden geleden

In gesprek met onze calculator Serge

Serge: “Een werk maak je eerst in gedachte, je bent uitvoerder, planner, budgetbewaker, en dan kom je tot een prijs”

1.        Kun je wat meer vertellen over je rol als calculator binnen het bedrijf?

In 2009 begonnen bij Van der Steen. 13 jaar bij Heijmans gewerkt en daar vele rollen vervuld (van (assistent) uitvoerder, werkvoorbereider, calculator tot hoofd calculatie)  in de wegenbouwbranche. In 2009 belde Wessel : “ik heb een binnenman nodig”. Het begon allemaal met een heel gevarieerde rol. Werkvoorbereiding, calculaties maken, en verder van planning tot het organiseren van de bedrijfskleding waren zoal mijn taken. Mooi om alle ontwikkelingen bij van der Steen mee te mogen maken. Vanwege de groei binnen D. van der Steen kon ik me gaan specialiseren. Een uitdagende rol als calculator en werken met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel.  Wat we uitrekende namen we voor 90% aan. Ik bleef de eerste jaren nog een stukje werkvoorbereiding voor mijn rekening nemen. Nu zorg ik voor de calculaties en de bijbehorende werkzaamheden tot en met de aanbesteding met alles wat daarbij komt tot kijken. Tot en met de definitieve gunning blijf ik alles volgen en administratief verwerken zodat het werk naar de werkvoorbereiding en uitvoering kan.

 Ik ben blij om in deze organisatie te werken. D. van der Steen is een platte organisatie waarin ‘ waar een wil is, is een weg’ echt van toepassing is. Ik voel me verantwoordelijk voor de mensen die het werk na mij gaan voorbereiden en uiteindelijk gaan uitvoeren.

 2.        Wat trekt je zo aan bij D. van der Steen:

Je bent onderdeel van het bedrijf, er is samenwerking en je krijgt de verantwoording wanneer je deze met deze beide handen aangrijpt. Dat voelt dan goed.

  3.       Welke werken reken je zoal uit en waar houd je rekening mee?

Eerst altijd goed inventariseren wat de opdracht inhoud. Is het een openbare/ onderhandse aanbesteding en betreft het een Raamovereenkomst (ROVK) of een project. Wat zijn de kaders die ons mee gegeven zijn en wat is belangrijk voor de opdrachtgevers?  In de Randstad ligt het zwaartepunt bijvoorbeeld vaak op duurzaamheid, in het oosten van het land hecht men meer waarde aan ontzorgen en communicatie. Voor ik kan calculeren voer ik het werk als het ware “in mijn hoofd al uit”

 4.        Welke uitdagingen kom je tegen bij het maken van kostenramingen en hoe los je deze op?

Uitdagingen verschillen door de tijd:  het ligt eraan hoe een aanbesteding op de markt komt. Er zijn uitdagingen in prijs, uitdagingen in omgeving, uitdagingen in complexiteit van de werken,  uitdagingen in het  EMVI plan.  De calculatie is een onderdeel van het totale aanbestedingsplan. Dit maakt dat de functie als calculator uitdagend is en we samen met collega’s een mooi plan willen aanbieden met aandacht voor kwaliteit,  samenwerking, duurzaamheid, omgeving, communicatie en prijs.  De aanbestedingswereld is en blijft indrukwekkend.

 5.        Welke vaardigheden en kennis heb je nodig om voor je werk als calculator? 

Om dit vak uit te kunnen voeren is het mijns inziens belangrijk dat je alle facetten in de wegenbouwbranche zelf doorlopen hebt. Voordat ik calculator werd was ik assistent- uitvoerder, uitvoerder en werkvoorbereider. Ik begrijp dat je bij hele grote wegenbouwbedrijven je op een bepaald onderdeel als meer algemeen calculator aan de slag kunt. Maar wat mijn functie bij D. van der Steen zo interessant maakt is dat je onderdeel uitmaakt de organisatie. Je krijgt veel verantwoording en is het van belang dat je kennis hebt van de wegenbouwbranche en samenwerkt.

 6.        Wat beïnvloed de keuzes die je maakt bij het bepalen van een prijs voor materialen, materieel en leveranciers? 

De verkrijgbaarheid van de juiste asfaltmengsels en overige materialen is van invloed. Verder de beschikbaarheid van ons eigen blauw-witte materieel. Mooi is dat we bij van der Steen alles in eigen beheer hebben. Veelal eigen materieel en mensen. Dit biedt overzicht en kwaliteit. We kennen onze mensen en materieel. Een optimale prijsbepaling is door mij hierdoor vast te stellen. Qua asfalt kiezen we het meest optimale mengsel en inventariseren bij welke molen we het asfalt kunnen verkrijgen zodat we een zo kort mogelijke transportbeweging hebben in het kader van duurzaamheid.

 7.        Op welke manier draag je bij aan de optimalisatie van kosten?

Zoeken naar alternatieven wanneer het kan en toegestaan is. Daarna beslissen of we wel of niet dat alternatief gaan toepassen. Verder blijf ik toetsen of we marktconform zijn en wat  er gebeurt in de markt.

 8.        Hoe werk je samen met andere afdelingen binnen het bedrijf? 

Ik maak de calculatie. Indien het werk aangenomen is verleen ik de nazorg en overdracht in samenwerking met Matthijs (algemeen directeur). De coördinerende taak  blijft bij mij in de tijd van voorlopige gunning , bezwaartermijn tot en met de definitieve gunning, dan gaat het werk starten. De overdracht vind plaats naar de werkvoorbereiding. Ik vertel alle ins en outs hoofzakelijk qua inkoop. Vervolgens gaan de projectleiders aan de slag. Ik blijf altijd beschikbaar voor vraag en antwoord. Er is samenwerking naar behoefte! Dat verloopt perfect binnen ons team.

 9.        Zie jij bedreigingen qua functie?

Ik hoop dat er veel mensen zien hoe mooi het vak is. Het is een vak met verantwoordelijkheid en je moet onder druk kunnen werken. Ik zie dat niet iedereen hier op zit te wachten. Dat baart me soms zorgen.

 10.    Welke kansen zie je voor de toekomst?

Ik vind het mooi om D. van der Steen verder te positioneren als vooraanstaande speler in de wegenbouwbranche. Ik vind het werk uitdagend en blijft het een interessant spel. Het bedrijf voelt eigen en heerst er een “wij gevoel”. Dat geeft energie om iedere dag lekker aan de slag te gaan in mijn “Serge domein”! Stiekem ook trots dat mijn calculaties bijdragen aan het terugzien van steeds  meer Blauw-wit materieel in Nederland.

Geplaatst in In gesprek met