Catharijnesingel wint Europese prijs voor openbare ruimte
De Catharijnesingel wint de European Prize for Urban Public Space 2022. Wie heeft die nieuwe singel gebouwd? Juist, wij, en wat zijn we trots! D. van der Steen B.V. (DvdS) is als hoofdaannemer de afgelopen 9 jaar bezig geweest om de komst van de singel mogelijk te maken. Deze prijs is een mooie erkenning voor het werk wat geleverd is door o.a. gemeente Utrecht, OKRA landschapsarchitecten, onze collega’s en onze samenwerkingspartners zoals Van Wijk, VOBI, Vlasman en Copijn.

WAT HEBBEN WE GEDAAN?
We zijn ooit begonnen aan de kant van de Weertsingel tot aan TivoliVredenburg (zie Timelapse). Vervolgens zijn we opgeschoven richting de andere kant van Hoog Catharijne. De oude 6-baans snelweg (zie filmpje), die toen nog aanwezig was, is gesloopt door DvdS en Vlasman. Dit werk is door de ervaringen van de voorgaande jaren met veel aandacht voor de omgeving uitgevoerd. Dit blijkt ook uit de positieve enquête uitslagen.
Er is volop gemonitord door Fides om schade aan gebouwen te voorkomen. Om geluidshinder zoveel mogelijk te reduceren, is gebruik gemaakt van een tijdelijke geluidswal en heeft een speciaal duikteam geholpen de snelweg onder water te slopen. Door voor deze onder water werkwijze te kiezen, is geluid- en stofhinder tot een minimum beperkt.
Er is tot op een diepte van 11m gesloopt om de singel terug te brengen en dat terwijl alle verkeersstromen gewoon doorgingen.

Voor het laatste deel, tussen de Stadskamer en Karel V is in 12 weken tijd 34.000m3 zand uitgegraven (zie timelaps). Dit zijn 1.478 vrachtwagens vol. Hierdoor kon het grondwater weer z’n gang kan gaan, waardoor er nu weer water in de singel stroomt. Het zand is naar Leidsche Rijn gebracht waar het is hergebruikt voor de aanleg van een geluidswal. Zo hebben wij ervoor gezorgd dat het zand in Utrecht blijft. Een deel van het grondwerk is uitgevoerd met een speciale ‘mijnbouwkraan’. Deze kraan was nodig om onder Hoog Catharijne door te graven.
De oude spuikoker is hergebruikt tussen het Willemsplantsoen en de Marga Klompébrug, ongeveer 150 meter daarvan heeft een nieuwe functie gekregen als bergbezinkbassin en in de Rijnkade is een totaal nieuw bergbezinkbassin gebouwd door de combinatie DvdS en VOBI. Deze Bergbezinkbassins zorgen ervoor dat bij een hevige regenbui het water wordt opgevangen, voordat het via het riool wordt afgevoerd en dat het vervuilde water niet direct in het oppervlakte water terecht komt.
Het Willemsplantsoen is opnieuw ingericht met voetpaden langs de bestaande bomen. Zo bleven de oude bomen op hun plek. Hierdoor kunnen de inwoners van Utrecht genieten van het groen en een rondje singel lopen. De historische bomenrij tegenover de inktpot is uitgebreid met bomen uit het Willemsplantsoen die bij de sloop van de Catharijnebak verzet moesten worden. In plaats van dat deze gekapt werden, zijn ze door de grootste bomenverzetmachine van Europa verplaatst en hebben een mooie plek in de historische bomenrij gekregen.

Onder de weg bevindt zich een hele wereld van kabels, leidingen, riolering, zandpakket en fundering. Dit zorgt ervoor dat degene die niet met een bootje varen toch op een veilige manier de stad kunnen bereiken.
Projectleider Johan Al is trots dat hij hieraan mee heeft mogen werken: “Zo’n project als dit maak je niet vaak mee. Een project dat over tientallen jaren nog steeds in deze vorm aanwezig is. Dit is iets wat je je kleinkinderen nog kan laten zien en waar Utrecht jarenlang plezier van heeft. Daarnaast ben ik trots op de collega’s die iedere dag door weer en wind de werkzaamheden uitvoeren en de echte vakmannen zijn. Van sloop tot gracht is heel veel aandacht en energie in gestoken om zo overlast voor de omgeving te voorkomen en dat is gelukt. De omgeving kan weer genieten van een prachtige gracht voor de deur, in plaats van een 6-baans weg. Dat de singel nu een prijs heeft geworden is wat mij betreft meer dan terecht”.
Het water stroomt weer, we zijn nu druk bezig met de laatste loodjes op de Catharijnesingel.